söndag 8 maj 2011

Islamism och Grupp 8

Vänsterns vurm för Islam eller Islamism borde vara problematiskt. Under 60-talet då Grupp 8, med Barbro Backberger och andra intog det offentliga rummet fanns inget tal om rättigheter till att bära slöja. Då var Fundamentalism ett okänt begrepp, för att inte tala om islamofobi. Hela vänstern hade begåvats med bilder av hur Sovjetmaken i Centralasien ´befriade´ kvinna från slöjan. Kemal Atatürk sågs som en progressiv ledare. Nasser hängde medlemar i Iqwhan al-Muslimun det Muslimska Brödraskapet, Det radikala Baath-partiet i Irak drev på kvinnans emancipation.
Jag tycker att delar av Vänstern och de liberala borde känna sig obekväma i den roll de tvingats in av den historiska processen.
Intressant är att kvinnor antingen invandrade eller på plats i den Islamiska världen som uttalat sig mot kvinnoförtryck - vi har några kända exempel i bl a Bangla Desh och den kända somaliska kvinnoförkämpen i Holland - mötts av ringa eller ingen förståelse från feminister i Västvärlden- Tystnaden är faktiskt påfallande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar